Vanduo iš čiaupo ar natūralus mineralinis vanduo?
18 Jan
Vanduo iš čiaupo ar natūralus mineralinis vanduo?

Kasdien gerdami vandenį dažnai nesusimąstome, koks skirtumas tarp vandens iš čiaupo ir natūralaus mineralinio vandens. Neretai mąstome, kad mokėti už pastarąjį neverta, kai namuose iš čiaupo bėga puikus vanduo. Apie vandens skirtumą, kokybę ir naudą dažniausiai pirmosios susimąsto kūdikių susilaukusios šeimos.

Šiandien dažniausiai vartojamas geriamasis vanduo – tai vanduo iš čiaupo, jo šaltinis – požeminis vanduo. Nors daugelyje pasaulio šalių dėl aplinkos užterštumo tokio vandens vartoti griežtai nerekomenduojama, Lietuvoje turime tinkamą gerti vandenį. Vis dėlto geriamojo vandens kelias nuo požeminių vandens šaltinių iki čiaupo mūsų namuose yra pakankamai ilgas, todėl reikėtų nepamiršti, kad jo kokybę gali lemti tokie veiksniai kaip vandentiekio tinklas, vartotojui priklausančio pastato ar teritorijos vidaus tinklo būklė, vamzdynai, kuriais vanduo atiteka iki namų, ir kiti veiksniai.

„Veikiant erozijai ar stipriau atsukus vandenį, mikroorganizmai atsikabina nuo vamzdyno ir patenka ant žmogaus kūno, plaukų, gali pažeisti akių gleivinę, sukelti ausų, plaukų folikulų uždegimus“, – įspėjo mikrobiologė dr. Daiva Staradumskytė. Tokių pavojingų mikroorganizmų yra ir šuliniuose, ir gręžiniuose, bet daugiausia – centralizuotai tiekiamame vandenyje. Penkerių metų tyrimo duomenimis, vandentiekio vandenyje yra net 38,89 proc. biochemiškai neaktyvių, t. y. nereiklių maisto medžiagoms, mikroorganizmų. Tarp jų – 13,19 proc. pačių pavojingiausių, pripažinto potencialaus patogeno Pseudomonas aeruginosa bakterijų. Gręžinių vandenyje mažiausiai – atitinkamai 3,77 ir 0,04 procento, rašoma portale Lietuvos žinios.

 „Kuo toliau, tuo labiau vamzdynai senėja ir sudaro palankias sąlygas pavojingiems mikroorganizmams daugintis bei bioplėvelėms formuotis. Žmonės turi geriau prižiūrėti savo butų vamzdynus ir čiaupus, nesinaudoti buitiniais filtrais, jei jų, kaip dažniausiai būna, tinkamai neprižiūri, ir reguliariai tirti vandenį.“, – teigė dr. D. Staradumskytė portalui Lietuvos žinios.

Pasak portalo Delfi, jeigu galėtume reitinguoti visas keturias vandens rūšis (vanduo iš čiaupo, vanduo iš šulinio, stalo vanduo ir natūralus mineralinis vanduo), tuomet pastarasis atsidurtų sąrašo viršūnėje. Viena priežasčių – natūralaus mineralinio vandens mineralinių medžiagų sudėtis yra nustatoma jo pripažinimo dokumentuose, o siekiant užtikrinti sudėties pastovumą ji yra nuolat kontroliuojama.

Yra žinoma, kad natūralus mineralinis vanduo vartotoją pasiekia lygiai tokios pat sudėties, kokia susidarė požeminiuose per tūkstančius metų. Naudojama moderni įranga užtikrina, kad vanduo būtų išgaunamas ir išpilstomas gavybos vietoje be jokio sąlyčio su oru. Tokiu būdu užtikrinama unikali mineralinio vandens sudėtis ir nesudaromos galimybės į vandenį patekti bakterijoms, nitritams ir nitratams ,o tad tai ypač aktualu kūdikius auginančioms šeimoms. O kas tinka kūdikiams, be jokios abejonės, tinka ir suaugusiajam.

Vartodami kokybišką naturalų mineralinį vandenį jausitės saugūs, gausite vertingų mineralų ir gersite skanų vandenį. Atkreipkite dėmesį, kad gaminant maistą, ypač arbatą, kavą ar sriubas, ir  naudojant kokybišką vandenį, jūsų maistas bus sveikesnis ir skanesnis.